Prima Pagina arrow Note Biografice
 
 
Iulia Halaucescu
Prima Pagina
Note Biografice
Expozitii
Premii
Articole Critica
Casa Halaucescu
Galerie
Interviu
Bibliografie
Iulia Halaucescu

 

Familia Versescu

Mama

Bunica

La bradul uscat din Suhard

Note Biografice

 Se naste la 31 martie 1924, in comuna Tarcau, judetul Neamt, intr-o familie cu vechi traditii protesti. Tatal, parohul Gheorghe Versescu, ai carui inaintasi au imbratisat preotia inca din secolul al XVIII-lea, s-a distins nu doar in plan teologic, ci si ca intelectual de marca; monografia sa “Tarcau” fiind incununata cu mentiunea “Nasturel” a Academiei Romane. Mama, Domnica, era fiica preotului Gavril Danielescu.

1931-1943-Urmeaza Scoala primara si Liceul teoretic de fete (azi “Calistrat Hogas”) din Piatra Neamt

1943- Din acest an frecventeaza cursurile Facultatii de Filozofie Bucuresti, pe care le absolva in 1948, cu specializarea in estetica. In timpul anilor de studii participa la orele libere de desen si pictura ale lui R.Schweitzer – Cumpana.

10 octombrie 1944 – Se casatoreste cu ofiterul de geniu Lucian Petronius Halaucescu, astazi colonel in retragere si veteran de razboi. Sotul sau, dupa eliminarea din armata de catre comunisti, s-a impus ca unul dintre remarcabili muzeografi de arta din Piatra Neamt. A fost totodata comisarul multora dintre expozitiile semnate Iulia Halaucescu.

1947 – Membra a Cenaclului Artistilor Plastici din Piatra Neamt

1949 – Se inscrie, la indemnul lui Corneliu Baba, la Academia de Arte Frumoase din Iasi, la clasa Calin Alupi

1950-1953 – Dupa desfiintarea Belle Artelor iesene, isi continua studiile la Institutul “ Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, cu profesorii Ion Marsic si Samuel Mutzner.

1954 – Devine membra a Uniunii Artistilor Plastici. Este aleasa intre 1963-1968, 1978-1990 in Comitetul de conducere al UAP. Presedinte al Filialei Piatra Neamt a UAP (1975-1979, 1985-1990)

1958 – La propunerea istoricului Mircea Petrecu Dambovita, participa la activitatea grupului de cercetare in zona viitorului lac de acumulare Bicaz-Piatra Teiului. In aceeasi perioada, sub conducerea academicianului C.Nicolaescu-Plopsor, raspunzator de problemele artei, contribuie la materializarea proiectului Leonida, in cadrul caruia realizeaza lucrari de arta reprezentand biserica veche de lemn de la Rapciuni (aflata la colectia Muzeului satului), biserica lui Simion Barnovski de la Hangu si Palatul Cnejilor.

- Autoare a unor studii de restaurare ale Manastirii Bistrita, Schitului Ciritnei, a Caselor Semaca si Paharnicului si  a monumentelor istorice din Piatra Neamt.

- A contribuit la descoperirea jurnalelor originale ale lui Lascar Viorel, la imbogatirea patrimoniului Muzeului de arta din Piatra Neamt cu unele guase ale artistului. A identificat locul de veci al lui Lascar Vorel. Artistul a decedat in Germania, la Munchen; urna funerara a fost adusa in secret in tara.

1963 – La initiativa sa si cu sprijinul altor patru membrii fondatori s-a infiintat si format colectia Muzeului de arta din Piatra Neamt. La indemnul Iuliei Halaucescu, s-au transferat de la UAP lucrarile ce au constituit nucleul colectiei, iar la 16 februarie 1963 a luat fiinta Muzeul de Arta din Piatra Neamt

1973 – S-a numarat printre initiiatorii Galeriilor de arta din Piatra Neamt. A avut un rol decisive in constructia Sediului Filialei UAP si a Galeriei de arta. Lucrarile au inceput in 1986, inaugurarea avand loc in vara anului 1989

1984 – Retrospectiva ’60, Sala Dalles, Bucuresti

1994 – Retrospectiva ’70-Muzeul de Arta Piatra Neamt . Cu acest prilej, cuplul Iulia – Petronius celebreaza nunta de aur.

 

Iulia Halaucescu cu Amelia Pavel, in 1994, la Muzeul de Arta din Piatra Neamt

 

2001 – iunie/iulie Expozitie retrospective de acuarela in Bucuresti, la Palatul Parlamentului, sala “Constantin Brancusi”

 Cu Sabin Balasa la Retrospectiva din 2001 de la Palatul Parlamentului

 26 octombrie 2001 - Se inaugureaza, la Muzeul orasului Bicaz, Expozitia permanenta "Epopeea Bicazului", cu lucrari ale Iuliei Halaucescu

16 noiembrie 2003 – Se deschide Muzeul de arta “Iulia Halaucescu” din comuna Tarcau, judetul Neamt.

2004 - E sarbatorita, la Piatra Neamt, pentru 80 de ani de viata si nunta de diamante

 

 
 Iulia Halaucescu si Lucky la ceasul nuntii de diamant

 18 Decembrie 2007 - Piatra Neamt -  "Doamna acuarelei romanesti" paraseste aceasta lume.

Articole publicate: Expozitia de grafica chineza. Pe marginea expozitiei R. Schweitzer - Cumpana. Grafica. Arta monumentala - diretii de dezvoltare so critica ramanerilor in urma. (In cadrul simpozionului national de estetica). Orasul, arhitectur, si artistul plastic. Trepte de cultura. Utilul si frumosul  cotidian. De la Bicaz la Onesti. Acuarele, fluiditate lirica.

Ilustratie de carte si publicatii:  Placheta "Centenarul 1848". Valentin Ciuca - Itinerarii. Reviste de cultura: Cronica - Iasi, Ateneu - Bacau, in a caror comitet de redactie a activat: Ceahlaul - Piatra Neamt: reproduceri ale creatiilor artistei, in numar mare, in Contemporanul, Saptamana Culturala, informatia Bucurestiului, Romania Libera, Arta Plastica, Iasul Literar, Romania Literara, ect.

Pe baza studierii operelor lui M. Sadoveanu si in baza cercetarilor de pe teren, au fost realizate expozitiile "Pe drumuri de munte" si "Itinerarii sadoveniene 2", vernisate la date aniversare.

 

 

 

SiteMap © 2018 Iulia Halaucescu - Fundatia culturala Iulia si Petronius Halaucescu
Concept realizat de catre Firma de web design
 
WEB DESIGN SITECONSTRUCT